Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de etageres of muurrekken.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Etageres of stapelrekken in de bunkerkamers van Bruggenhoofd Gent.

binnenzicht bunkertje B32

Vrij courant vindt men ze nog terug in de bunkertjes. Er zijn er nochthans vrij veel waar ze, net als de rest van het metaal, afgebrand zijn. In alle mitrailleurkamers vond men origineel 3,5 lopende meter etageres of rekken terug per mitrailleurkamer.

Deze rekken dienden origineel voor het opbergen en stapelen van allerlei materiaal die in de bunkers aanwezig was. Dit kon gaan van munitiekisten tot ontsmettings-middel.

Hieronder in elk geval al een schets zoals terug te vinden in de originele bouwplannen zoals heden nog terug te vinden in de Moskou-archieven.

Merk op dat het in elk geval niet ging om een simpel houten plankje. Het was opnieuw maatwerk dat werd gebruikt. Het betrof een eikenhouten legger van 4.5 cm dik, 17 cm breed en op de rand specifiek afgeschaafd. Er werd zelfs voor gezorgd dat de leggers niet tot tegen de muur kwamen waardoor het hout ook niet zou kunnen rotten bij bijvoorbeeld langdurig contact met een vochtige wand. De leggers waren daarnaast ook wel degelijk op de haken gevezen zodat er geen risico bestond dat de leggers naar beneden konden vallen door ze bijvoorbeeld scheeft of ongelijk te belasten.

Hieronder nog enkele detailfoto's van de leggers. Jammer genoeg heb ik voorlopig nog geen enkel bunkertje kunnen terugvinden waarbij de leggers nog aanwezig waren.

etageres in bunkers bruggenhoofd Gent
Er zijn opnieuw toch wel enkele afwijkingen in de realiteit met de originele plannen. Zo vindt men op plannen vaak zelfs dubbele etageres terug bij de bunkers voor een mobiel 47mm kanon. Deze bunkers blijken net zoals de bunkers voor mobiel veldgeschut 75mm in de realiteit nooit voorzien te zijn geweest van Etageres in de kanonkamers. Vermoedelijk heeft men er van afgezien omdat ze te sterk de bewegingsruimte zouden gaan beperken in een dergelijke ruimte met inbegrip van een mobiel 47mm kanon. Uitzonderingen blijken de bunkers te zijn tegen directe doorbraak Deze hadden wel etageres, hetzij beperkt. U kunt nog de restanten zien van de afgebrande etageres boven het ventillatiegat achteraan de kanonkamer in de bunker Mu9. (foto links). Daarnaast ziet u een binnenzicht van de kanonkamer van Mu5 en Se3, Mu5 was geschikt voor een mobiel 47mm kanon en heeft net zoals de kanonkamer van Se3 (voor 75mm veldgeschut) geen etageres gehad. Er zijn ook geen sporen van terug te vinden dat ze ooit zouden zijn afgebrand.

restanten etageres achteraan kanonkamer Mu9